John Elliott recorda que una part dels catalans vol el «doble patriotisme». Diari de Girona. 30/10/2018

L’hispanista britànic presenta el seu llibre «Catalanes y escoceses. Unión y discordia» i defensa la doble lleialtat

alfonso bauluz/efe 30.10.2018 | 00:33

A l’historiador i hispanista britànic John H. Elliott el preocupa la «polarització» de la societat catalana i recorda l’existència d’una important part de catalans que defensen el seu «doble patriotisme».

Entrevistat amb motiu de la presentació a Espanya del seu llibre Catalanes y escoceses. Unión y discordia (Taurus), el premi Príncep d’Astúries de Ciències Socials de 1996 assegura que Catalunya «és una societat en aquest moment molt polaritzada», i això li sembla «molt preocupant».

El mestre d’hispanistes, internacionalment alabat per les seves investigacions sobre la història d’Espanya, enquadrada en el marc europeu i americà, defensa en el seu llibre el concepte de la doble lleialtat.

I en la conversa també admet la triple lleialtat, si per exemple s’incorpora el sentiment de pertinença que afecta la Unió Europea.

Als seus 88 anys, el professor emèrit de la Universitat d’Oxford visita Madrid per participar en un diàleg amb l’historiador espanyol José Álvarez Junco i, amb la lucidesa que el caracteritza, explica que «cada societat té els seus mites». «I és important –raona– tenir mites per donar certa coherència a la societat».
Jordi Pujol i la catalanització

Segons la seva opinió, «quan va arribar al poder Jordi Pujol l’any 1980 es va començar un programa de catalanització de Catalunya que s’entén molt bé quan un pensa en la repressió durant la dictadura, de l’idioma, etcètera».

Això no obstant, adverteix que «aquest programa de catalanització que s’ha seguit durant dos o tres dècades ha creat una generació que està –des del seu punt de vista–, massa abstreta perquè no sap el que està passant fora».